Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds uw houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast.
De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.
Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van uw klachten te beoordelen. Zo kan hij voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen.
Als u een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.
Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:
Al tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak zal blijken of en hoe uw specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak heeft u dus duidelijkheid over de verdere behandeling.
Na een eerste screening bestaat uw eerste afspraak uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. In het gesprek stelt de manueel therapeut vragen over uw klachten; bijvoorbeeld hoe ze ontstaan en wanneer ze toenemen of verminderen.
Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut uw houding en bewegingen beoordeelt en uw gewrichten onderzoekt. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van uw klachten zitten. Samen met de patiënt beslist de manueel therapeut of manuele therapie zinvol is. Is dat het geval, dan bespreekt de manueel therapeut met de patiënt een aanpak voor de verdere behandeling. Zo heeft u dus meteen na de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg.
De manueel therapeut kent een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast, om de gewrichten beter te laten functioneren en uw houding en bewegingen te verbeteren. De effecten zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.
De arbeidsfysiotherapeut is specialist op het terrein klachten aan houding- en bewegingsapparaat in relatie tot werk en werkbelasting. Voor een arbeidsfysiotherapeut is een zo snel mogelijke verantwoorde terugkeer naar werk basisuitgangspunt. De relatie en communicatie tussen werkgever, medewerker en arbeidsfysiotherapeut zijn hierbij zeer belangrijk. Daarnaast werkt de arbeidsfysiotherapeut waar nodig samen met andere disciplines.
Bij een werknemer met klachten analyseert de arbeidsfysiotherapeut vanuit meerdere invalshoeken, om te bepalen welke risicofactoren een rol spelen bij de aanwezige klachten. De arbeidsfysiotherapeut analyseert op de volgende gebieden en mogelijke risicofactoren:
Op basis van de intakebevindingen maakt de arbeidsfysiotherapeut een behandel/begeleidingsplan. Dit kan dus ook uit verschillende elementen bestaan. Belangrijke gebieden hierin zijn:
De arbeidsfysiotherapeut komt het best tot zijn recht in samenwerking met een meer preventief werkende bedrijfsfysiotherapeut.
Onze praktijk is aangesloten bij claudicationet. Dit is een netwerk van fysiotherapiepraktijken, die looptherapie geven voor patiënten met claudicatio intermittens (etalagebenen).
Alle informatie over het ziektebeeld en de looptherapie kunt u vinden op www.claudicationet.nl
U kunt natuurlijk ook contact opnemen met onze praktijk voor meer informatie.